Natuurwandeling in het Grenspark - gebied Ravenhof/Moretusbos

Datum: 
zaterdag 21 oktober 2017 - 14:00
Startplaats: 
Kasteel Ravenhof, Oud Broek 4, Stabroek

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.
Op zaterdag 21 okktober gaat de excursie naar het Moretusbos. 
 
Op de grens van België en Nederland ligt het landgoed Moretusbos, dat in opdracht van jonkheer Josephus Moretus in het midden van de 18e eeuw werd aangelegd. De Gloriëtte werd in 1768 in Rococo-stijl gebouwd en in 1810 werd het kasteel eveneens in die stijl verbouwd. 
 
Oude lanen, zichtlijnen, een sterbos en andere elementen die zo kenmerkend zijn voor een landgoed zijn aanwezig. 
 
De vele oude bomen trekken veel vogels aan met soorten als zwarte specht, grote bonte specht, boomklever en boomkruiper. Het landgoed is rijk aan paddenstoelen als de herfst tenminste regenrijk uitpakt. 
De gids gaat vertellen over hoe de natuur zich voorbereidt op de winter. Ook komt de geschiedenis van Ravenhof en Moretusbos aan bod. Wat te denken van toponiemen als Huzarenberg, het Fort en Geldberg? 
Het gebied aan Nederlandse zijde is eigendom van Staatsbosbeheer. Op welke wijze Staatsbosbeheer het bos beheert is eveneens onderwerp van gesprek.

De wandeling begint op 21 oktober om 14.00 uur op de parkeerplaats van het Ravenhof, Oudbroek 4 Stabroek en duurt ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis.

Uw gids bij deze excursie is Fred Severin.

Organisatie: 
Natuurgidsen Regio Kalmthout
Contact e-mailadres: 
chrisvandersypt@skynet.be
Kosten: 
Gratis
Opmerkingen: 
Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom!
Type activiteit: